Tuki- ja liikuntaelimistö

Hyvinvointia koko keholle

Tuki- ja liikuntaelimistö

Ihminen rakentuu luista, lihaksista, jänteistä ja erilaisista tukikudoksista, hermoista, verenkiertoelimistöstä jne. Tuki- ja liikuntaelimistön (TULE) vaivoista puhutaan silloin kun ihmisellä on vaikeuksia liikuttaa kehoaan tarkoituksen mukaisesti työssä tai arjessa vaikkapa kivun tai nivelen/kehon osan jäykkyyden takia.

Selkä

Lähes kaikilla aikuisilla on elämäsnä aikana joskus selkä kipeä. Alaselän kipu, koko selän kipu tai iskias ongelmat ovat melko yleisiä vaivoja, ja useimmiten ne ovat täysin vaarattomia. Oireet voivat tuntua tarkkana pisteenä selässä, laajempana alueena tai säteilykipuna pakara, reiden tai jopa säären ja varpaiden alueella.

Epämukavuuden hetkellä olo voi olla todella tukala, ja työn ja arjen haasteet tuntuvat liian suurilta. Selän ongelmat on kuitenkin mahdollista saada hallintaan, sillä usein vaivan aiheuttajana on liian vähäinen tai yksipuolinen selän kuormitus, jolloin selän rakenteet eivät ole riittävän vahvat kaikkiin arjen toimintoihin. Kokonaisuuteen vaikuttaa myös mm. unen laatu, psyykkiset tekijät, uskomukset ja opittu kipukäyttäytyminen, sekä perussairaudet. 

Kaikkien selkävaivojen kanssa ei tarvitse ensimmäisenä mennä lääkärin vastaanotolle. Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärissä käyntiä, ja ilman lääkärin lähetettä. Lääkärin kirjoittamalla lähetteellä (tutkimus- ja hoitomääräys fysioterapiaan) on mahdollista saada Kelan korvausta vastaanottohinnoista. Tällä hetkellä tunnin ajasta korvaus on 8€.

Fysioterapiaan voi tulla, jos

  • oire on alkanut hiljalleen, tai jonkun arkisen liikkeen yhteydessä (esim. hampaiden pesu, kiertoliike, nostaminen)
  • et ole satuttanut selkääsi kaatuessa tai onnettomuudessa
  • sinulla ei ole kuumetta
  • pystyt pidättämään pissaa ja ulostetta normaalisti
  • selkäkipuun ei liity toisen jalan tai molempien heikkoutta
  • painosi on pysynyt viime aikoina samana (ei selittämätöntä painon muutosta)

Haastattelu

Huolellinen haastattelu on tärkein osa alkutilanteen kartoitusta. Siitä saatu tieto lähes aina paljastaa oireiden aiheuttajan. 

Tutkiminen

Tutkimisen tarkoituksena on vahvistaa haastattelun aikana herännyt epäilys. Haastattelun ja tutkimisen jälkeen pitäisi olla selvillä mikä oireen aiheuttaa.

Tavotteiden asettelu

Mikä on sinulle hyvä toimintakyky, ja millaisia asioita sinun pitäisi pystyä arjessasi tekemään? 

Keinot

Tavoitteisiin pääseminen vaatii suunnitelmallisuutta, ja sellaisia keinoja jotka ovat sinun elämässäsi mahdollista toteuttaa. 

Vieritä ylös