Tuki- ja liikuntaelimistö

Tuki- ja liikuntaelimistön vaivat tarkoittavat yleensä alaselkäkipua

Tuki- ja liikuntaelimistö

Ihminen rakentuu luista, lihaksista, jänteistä ja erilaisista tukikudoksista, hermoista, verenkiertoelimistöstä jne. Tuki- ja liikuntaelimistön (TULE) vaivoista puhutaan silloin kun ihmisellä on vaikeuksia liikuttaa kehoaan tarkoituksen mukaisesti työssä tai arjessa vaikkapa kivun tai nivelen/kehon osan jäykkyyden takia.

Ongelmat voivat muodostua

  • kaatumisen seurauksena: murtumat, nyrjähdykset, repeämät
  • leikkauksen jälkeen: arpikudos aiheuttaa kiristystä, kehonkuvan muuttuminen, tuntopuutokset
  • toistotyö tai yksipuolinen harrastus: kehon kuormittaminen yksipuoleisesti vahvistaa vain niitä kudoksia mistä suunnasta kuormitus tulee
  • passiivinen elämäntyyli: fyysinen kunto ei ole riittävä arjen toimintoihin
  • hermopinteet

Arjesta ja työstä johtuvien TULE vaivojen yleisimmät ilmenemiskohdat ovat alaselkä, niska- hartiaseutu ja olkapäät. Lähes yhtä yleisiä ovat tennis- ja golfkyynärpää, nivelrikkojen aiheuttamat ongelmat ja jalkaterävaivat. Tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia pyritään kuntouttamaan vahvistamalla heikentyneitä kudoksia ja rentouttamalla kiristyneitä kudoksia, ja lisäämällä aineenvaihduntaa siellä missä se on elintärkeää kudoksen paranemisen kannalta. Rentouttaminen voi tarkoittaa manuaalisia käsittelyitä vastaanotolla ja omatoimisesti kotona, erilaisia venytyksiä tai liikkuvuusharjoitteita hengitysharjoitteisiin yhdistettynä  tai kevyitä verenkiertoa parantavia harjoitteita. Elimistön vahvistuminen ja sen toiminnan paraneminen saavutetaan vain säännöllisen harjoittelun kautta.

Joskus tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja on pakko leikata, kuten murtuman tai pitkälle edenneen nivelrikon hoidossa, jolloin liian rikkinäisen nivelen tilalle asennetaan tekonivel. Leikkaushoito on aina suuri päätös, ja se on vasta ensimmäinen askel paremman toimintakyvyn saavuttamiseksi. Kipsin poiston jälkeen on vielä monta vaihetta siihen että murtuneen nilkan kanssa voi kävellä normaalisti tai vaikka kokeilla hölkkäaskelia. Nilkan liikkuvuuden täytyy ensin lisääntyä, lihasten vahvistua ja jalkapohjan paineensietokyvyn parantua.

Jokaisesta leikkauksesta ja repeämästä jää vaurioituneeseen kudokseen arpi, jonka kuntoa kannattaa miettiä heti alusta lähtien. Silloin kun arpikudos on sopivan joustava ja liikkuva, se sallii kehon liikkua vapaasti ilman rajoituksia, kiristyksiä tai puristusta. Ensimmäisen vuoden aikana arpikudoksen pehmeyteen on helpointa vaikuttaa, mutta vanhaakin arpikudosta voi käsitellä ja erityisesti arven ympärillä olevia kiristäviä kudoksia.

 

Kaikki liittyy kaikkeen

Asiakas tulee aina vastaanotolle jonkin tietyn kehonosan oire mielessään. Alaselkä on kipeytynyt niin paljon ettei sukkia pysty kunnolla pukemaan, ja istuminen on pahinta mitä voi tehdä. Alkuhaastattelun aikana käykin ilmi että myös niskat on usein jumissa ja päätä särkee pari kertaa viikossa. Polvi reistailee ja olkapäätä nipistelee kun harjaa hiuksia. Nämä kaikki liittyvät jotenkin toisiinsa, mutta alaselän kipeytyminen oli vain viimeinen pisara minkä takia asiakas lähti hakemaan oireisiinsa apua.