Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapia

äiti nostaa vauvaa

Äitiysfysiopterapia on kokonaisvaltaista raskaana olevan tai synnyttäneen naisen fysioterapiaa. Äitiysfysioterapiassa huomioidaan hormonaaliset muutokset, raskauden ja synnytyksen aiheuttamat muutokset kehossa, arjen kokonaiskuormitus ja voimavarat. Tarkoituksena on löytää keinoja helpottaa raskaana olevan äidin elämää ja auttaa synnyttänyttä naista palautumaan optimaalisesti.

Raskauden aikana

Raskauden aikaisia vaivoja pystytään melko hyvin helpottamaan, ja tukemaan äidin hyvinvointia ja synnytykseen valmistautumista. Liitoskivut, jotka voivat tuntua koko lantion alueella, selkäkivut ja käsien puutuminen, ovat kaikki sellaisia haasteita, joita pystytään raskauden aikana helpottamaan. Raskauden aikana kannattaa kiinnittää huomioita myös lantion hyvinvointiin ja liikkumiseen, sillä ne edistävät palautumista.

Synnytyksen jälkeen

Ensimmäisen parin kuukauden aikana keho palautuu nopeassa tahdissa, mutta kokonaisuudessaan palautumien voi kestää noin vuoden. Uusi elämäntilanne tuo haasteita omasta kehosta huolehtimiseen, ja univajeen kanssa eläminen voi olla uuvuttavaa. Palautumisen kannalta liikkuminen on ensiarvoisen tärkeää, vaikka olisikin vain kevyttä liikkumista.  Yksilöllisesti mietityillä harjoitteilla ja liikunnan määrällä voidaan tukea palautumisprosessia, ja samalla vahvistaa äidin luottamusta omaan kehoon ja sen voimavaroihin.

Vatsalihasten erkauma

Vatsalihasten erkauma on luonnollinen osa raskautta, sillä vauva tarvitsee erityisesti loppuraskauden aikana enemmän tilaa. Vatsalihasten välissä kulkeva valkoinen jännesauma, linea alba, on luonnon hämmästyttävä keino avata äidin kehoa. 

Suurimmalla osalla äideistä erkaantuneet vatsalihakset palautuu itsestään. 

Tyypillisiä merkkejä vatsalihasten erkaumasta

  • vatsalihasten väliin nousee ylimääräinen harjanne tai väliin tulee upottava oja
  • Vatsa pömpöttää oudosti
  • Kehoa on vaikea hallita hyvään ryhtiin
  • selkäkivut
  • keskivartalo on tunnoton/hahmoton alue, jonka liikkeitä on vaikea tunnistaa

Vaikka jotain näistä oireista olisikin, ei se automaattisesti tarkoita että kyseessä on vatsalihasten erkauma. Jos asia epäilyttää, kannattaa varata aika vastaanotolle, niin tutkitaan tilanne huolellisesti. 

Vieritä ylös