Äitiysfysioterapia

Tarkoittaa

Äitiysfysiopterapia on kokonaisvaltaista raskaana olevan tai synnyttäneen naisen fysioterapiaa. Äitiysfysioterapiassa huomioidaan hormonaaliset muutokset, raskauden ja synnytyksen aiheuttamat muutokset kehossa, arjen kokonaiskuormitus ja voimavarat. Tarkoituksena on löytää keinoja helpottaa raskaana olevan äidin elämää ja auttaa synnyttänyttä naista palautumaan omassa arjessaan mahdollisimman hyvin.

Äitiysfysioterepia raskauden aikana

Raskauden aikaisia vaivoja pystytään melko hyvin helpottamaan, ja tukemaan äidin hyvinvointia ja synnytykseen valmistautumista. Liitoskivut, jotka voivat tuntua koko lantion alueella, selkäkivut ja käsien puutuminen, ovat kaikki haasteita joihin pystytään raskauden aikana vaikuttamaan.

Raskauden aikana kannattaa kiinnittää huomioita myös lantion hyvinvointiin ja arjessa liikkumiseen, sillä ne edistävät palautumista.

äitiysfysioterapia raskauden aikana

Äitiysfysioterapia synnytyksen jälkeen

Ensimmäisen parin kuukauden aikana keho palautuu nopeassa tahdissa, mutta kokonaisuudessaan palautumien voi kestää jopa noin vuoden. Uusi elämäntilanne tuo haasteita omasta kehosta huolehtimiseen, ja univajeen kanssa eläminen voi olla uuvuttavaa. Palautumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää on kuunnella ja kunnioittaa omaa kehoa ja fysiologista prosessia.

Synnytyksen jälkeen ongelmana voi olla mm. selkäkivut, hartaiseudun jumit, lantion alueen kivut, käsien puutuminen, hankaluus hahmottaa keskivartaloa. Usein myös äidit haluavat tietää missä vaiheessa palautuminen on menossa, ja miten voisi treenaamisen ja liikkumisen taas aloittaa.

äitiysfysioterapia auttaa synnytyksen jälkeen

Vatsalihasten erkauma

Vatsalihasten erkauma (Diastasis rectus abdominis) tarkoittaa vatsalihasten välissä olevan jännesauman aukeamista syystä tai toisesta. Erkaumaa voi olla niin miehillä kuin naisillakin, synnytyksen jälkeen, urheilijoilla, ylipainoisilla, laulajilla jne.  

Lue Blogista lisää vatsalihasten erkaumasta, mikä se on ja mitä sille pitäisi tehdä. 

Vatsalihasten erkauma on valkoisen jännesauman, linea alban, venymistä.
Scroll to Top