Tukivyöt

Tukivyö
raskauden kipuihin

Raskauden aikana lantion ja selän kivut ovat todella yleisiä. Arviolta noin 60% odottajista kokee alaselän kipuja ja lantion alueen kivuista kärsii noin 40-50%. Ilman sopivaa hoitoa, nämä kivut yleensä toistuu päivittäin ja voimistuu raskauden loppua kohti. 

Kipua voi hoitaa

Hyvin usein raskauden aikaisiin kipuihin on saatavilla helpotusta, ihan niin kuin mihin tahansa kipuun kaikissa elämän vaiheissa. Kivun syystä ja alkuperästä riippuen erilaiset keinot sopii eri tilanteisiin. Joskus kehon vahvistaminen on hyvä keino, joskus rentoutuminen, joskus sopivin keino on jotain muuta.   

Yksi tehokas keino helpottaa selkä- ja liitoskipuja  on laadukas tukivyö. Erityisesti liitoskipujen osalta tukivyön hyöty on eri tutkimuksissa todennettu. Tukivöiden viidakko voi olla nettiä selaillessa todella kirjava ja ihmeellinen. Vöitä on tehty eri materiaaleista, ne ovat jäykistettyjä eri kohdista, tai ne ovat kauttaaltaan pehmeitä. Niissä on erilaisia säätöominaisuuksia, ja ne tukevat eri kohdista. Tuotepaljouden keskellä voi olla vaikeaa valita juuri sopivaa vyötä oikeilla ominaisuuksilla. 

Tässä muutamia vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon vyötä valitessa, ja kokemuksia kahdesta erilaisesta tukivyöstä.

Kipualue

Silloin kun kipualue on alaselässä, leveäselkäinen vyö on hyvä vaihtoehto. Raskauden aikana käytettävissä vöissä etuosa on aina kapea, mutta tukivyö voi olla selvästi leveämpi selän puolella. Leveäselkäisissä vöissä on usein hyvät kovikkeet selän puolella, jolloin ne tukevat alaselkää ja luovat jämäkkyyden tunnetta lantion ympärille. 

 

Kauttaaltaan kapeat vyöt ovat yleensä nimeltään SI-tukivöitä, ja niitä käytetään enemmän lantion alueen ja liitoskipujen kanssa. Liitoskivut voi tuntua häpyliitoksessa, pakaran keskellä, nivustaipeessa, etureiden yläosassa ja lantionpohjassa paineena. 

Tämä karkea jaottelu eri tukivöiden valinnassa on joustava, sillä vyön valintaan vaikuttaa myös kivun voimakkuus.

kivun voimakkuus

Silloin kuin kipu on luonteeltaan hiljalleen hiipivää, ja lisääntyy päivän aikana iltaa kohti, kevyempi ja kapeampi tukivyö voi olla juuri sopiva, olipa kyseessä alaselän tai lantion alueen kipu. Kun kipua on joka askeleella ja vuoteessa kääntyessä, eikä kivutonta liikettä tahdo edes olla, selästä leveämpi vyö antaa enemmän tukea ja helpotusta. 

Tuen käyttö

Käytä tukivyötä silloin kun olet pystyasennossa. Kaikki tukivyöt painaa istuessa jonkin verran nivustaipeisiin, eikä vöitä ole tarkoitettukaan käytettäväksi pitkäaikaisen istumisen yhteydessä. Lyhyitä aikoja voi aivan hyvin istua tukivyön kanssa, kunhan vyö ei ala painamaan epämiellyttävästi. 

Tukivyön on tarkoitus helpottaa oloasi. Jos sen käyttö tuntuu hankalalta, se tuntuu epämiellyttävältä tai lisää sinun kipua, vyötä ei silloin kannata käyttää. Raskauden aikana keho reagoi herkästi, sinun tehtäväsi on kuunnella kehosi viestejä ja toimia niiden mukaisesti.

Tuen pukeminen

Vyö puetaan niin että vyö tulee alavatsalla hieman raskausvatsan päälle, ja sen on tarkoitus kohottaa ja kannatella raskausvatsaa. Tuen voi helposti pukea ja riisua seisaaltaan, ja sen voi pukea joko suoraan ihoa vasten tai vaatteiden päälle. 

Pukeutuminen ja vaatetus kannattaa miettiä tarkemmin tukivyön kanssa. Jos vyötä täytyy päivän aikana ottaa ja laittaa useita kertoja, vaatteet on hyvä valita niin että vyön käyttö on mahdollisimman vaivatonta. Erityisesti vessassa käyntiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Tukivyön kireys

Tukivyön kireyden ja napakkuuden kanssa on vaihtelua päivästä ja hetkestä riippuen. Lähtökohtaisesti sen tulisi olla sen verran napakasti lantion ympärillä, että tunnet sen kevyen paineen, mutta se ei purista epämiellyttävästi. Hyvissä tukivöissä on lisäksi ylimääräiset kiristysnauhat, joiden avulla voit säätää tuen kireyttä ilman että tukea täytyy ottaa pois päältä. 

Tässä muutama tosi hyvä vaihtoehto raskauden ajan tukivöistä. Voit tulla kokeilemaan ja  ostoksille mun vastaanotolle, tai tukivöitä voi tilata netistä. 

Raskausajan tukivyö Lombamum

  • kaksi eripituista etuosaa, jonka ansiosta tämä vyö käy koko raskauden ajaksi
  • hyvät kiristysremmit
  • pehmeä päällä, mutta selästä jämäkkä
tukivyo leveas selka

Thuasne Ortel P SI- nivelten tukivyö

  • vaikka on kapea, laadukkaan materiaalin takia muoto ja tukevuus säilyy kovassakin käytössä
  • hyvät kiristysremmit
tukivyo si vyo
2 2

Tilaa miniopas

Tilaa ilmainen opas, ja saat neljä helppoa harjoitetta joiden avulla liitoskivut helpottaa. Ohjeet on luettavana versiona ja videona.

1 2

Helpota liitoskpuja verkkokurssi

Verkkokurssilla opit ymmärtämään mistä liitoskivut oikeasti johtuu, ja mitä niille voi tehdä raskauden aikana. Oikea harjoittelu oikeaan aikaan yleensä helpottaa kipuja.

3 2

BLOGI Liitoskivut

Liitoskivut on melko yleinen vaiva raskauden aikana, mutta siitä huolimatta huonosti hoidettu vaiva. 

Tilaa uutiskirje

Haluan antaa sinulle lisää tietoa kehon tavallisimmista vaivoista, niiden omahoito-ohjeista ja kerron lisää kehon monimuotoisesta toiminnasta. 

Liity postituslistalle, ja lähetän sinulle sähköpostia noin kerran kuussa.

Scroll to Top