Liitoskivut

Liitoskivut

Raskauden aikana liitoskivut on melko yleinen ongelma, ja ne on  yksi parhaiten tunnistetuista kiputiloista raskauteen liittyen. On tutkittu että hieman alle puolella odottavista äideistä tuntuu kipua lantion alueella raskauden aikana. Osalla tuntemukset ovat lieviä mutta joillain kipu on todella häiritsevää. 

 

Vaikka liitoskivut on melko yleinen ja hyvin tunnistettu vaiva, sen hoitoon ei panosteta aktiivisesti. 

Miltä ja missä liitoskivut tuntuu

Liitoskivut voi tuntua koko lantion alueella, mutta tyypillisin paikka on edessä häpyliitoksen seudulla. Häpyliitoksessa tuntuvia liitoskipuja kuvaillaan yleensä teräväksi, viiltäväksi, repiväksi, ja ne tuntuu usein kävellessä tai sellaisissa tilanteissa kun paino on yhden jalan varassa. Kipua tuntuu myös yleensä silloin kun toista jalkaa pitäisi siirtää sivulle, esimerkiksi autosta noustessa. 

Muualla lantion alueella tuntuvia kipuja kuvaillaan hieman pehmeämmillä sanoilla, kuten paine, polte, hankaus, kiristys jne. Tuntemuksia voi olla mm. lantion takaosassa, sivuilla, nivusissa ja lantionpohjassa.

Milloin liitoskivut alkavat

Tyypillisesti liitoskivut alkavat raskausviikon 20 jälkeen. Tietysti tämä on vain suuntaa antava aika, ja yksilöllisiä eroja on todella paljon. Jos kyseessä on jo toinen tai kolmas raskaus, kivut alkaa yleensä hieman aikaisemmin kuin edellisillä kerroilla.

Mistä johtuu

Perinteinen selitys liitoskivuille on raskauden aikaisten hormonien, erityisesti relaksiinin, vaikutus kehossa. Relaksiini on kehon sidekudoksia löystyttävä hormoni, jota ilman alatiesynnytys ei olisi mahdollista. 

Lantion alueen nivelten liikettä ja joustavuutta on tutkittu, mutta tutkimuksissa ei olla päästy selvään johtopäätökseen siitä että lantion nivelet joustaisi enemmän raskauden aikana. Edessä häpyluiden välissä oleva häpyliitos levenee hieman, mutta sitä ympäröivät ligamentit ja tukikudokset pitävät nivelen jämäkästi paikallaan.

Tutkimuksissa on pystytty osoittamaan muita syy-seuraussuhteita, jotka vaikuttavat kipujen syntyyn.

Tällaisia syitä on: 

  • kehon painopisteen muutos
    • kasvava raskausvatsa muuttaa kehon painopistettä eteen päin. Kehoa on vaikea kannatella niin sanotusti hyvään asentoon, ja raskausvatsa vetää keskivartaloa ja lantiota eteen päin ja alaselkää notkolle. Silloin kun painopiste muuttuu eteen, ylävartaloa on nojattava taakse tasapainon säilyttämiseksi.
  • kehon liikkeiden hahmottamisen vaikeus
    • muuttuva vartalo ei enää liiku samalla tavalla kuin ei-raskaana. Aivot ei aina ehdi päivittää uusia liikemalleja, jolloin helpotkin liikkeet voi muuttua vaikeiksi. Kuten istumasta seisomaan nousu tai kävely.
  • keskivartalon voiman tuotto refleksinomaisesti heikentyy
    • tästä puhutaan nimellä vatsaontelon paineen säätely. Se tarkoittaa sitä että keskivartalo (lantionpohja, vatsalihakset ja muut keskivartalon lihakset) jännittyy automaattisesti, ja lisää koko kehon voiman tuottoa esimerkiksi silloin kun nostetaan vaikkapa kauppakassia tai aivastetaan, lauletaan, jne. Keskivartalon tulisi jännittyä itsestään, oikealla voimakkuudella ja oikeaan aikaan, mutta raskauden aikana tämä automaatio ei välttämättä toimi enää itsestään.
  • Lisääntyvän painon myötä keho ei ehdi vahvistua samassa suhteessa

Tässä listassa on paljon sellaisia asioita mitä pystytään raskauden aikana treenaamaan ja mihin pystytään vaikuttamaan.

Kannattaa muistaa myös se että vammahistoria vaikuttaa siihen miltä keho tänään tuntuu. Itse törmään hyvin usein vastaanotollani siihen että liitoskipuiselle on tapahtunut jossain vaiheessa elämän aikana jokin alaraajan vamma, esimerkiksi nilkan nyrjähdys, kaatuminen laskettelurinteessä, eturistisiteen repeämä jalkapallossa tai jotain muuta vastaavaa.  Vammat jättää aina jonkinlaisen jäljen kehoon, ja vaikka ennen raskautta kaikki olisi ollut hyvin, voi raskauden myötä muuttuva keho tuoda esiin kauan sitten parantuneita vammoja.

Kovat liitoskivut

Hankalammillaan liitoskivut ovat invalidisoivia. Kivut voi tuntua kaikessa liikkeessä, sängystä nousemisessa, jokaisella askeleella, paikallaan seisoessa ja vain kyljen kääntäminenkin saatta tuntua niin pahalta että kyyneleitä valuu silmistä. 

Tällaisessa tilanteessa kaikki voima ja energia menee yleensä vain olemiseen ja kivuttoman asennon löytämiseen. Kannustan kuitenkin etsimään ratkaisuja joilla oloa pystytään helpottamaan, ja neuvolan henkilökunnan ja lääkärisi tulee olla koko ajan tietoisia voinnistasi. Onneksi äärimmäisen voimakkaat kivut on todella harvinaisia. 

Miten hoidan

Liitoskipujen hoitoon on olemassa hyviä harjoitteluohjeita, jotka sopii yleisesti kaikille. Harjoitusten tarkoituksena on rentouttaa kehoa, oppia liikuttamaan kehoa raskauteen sopivalla tavalla ja vahvistaa sitä oikeista kohdista.  

Jos epäilet, että kipujen aiheuttaja on vanha vamma, kannattaa hakeutua osaavan fysioterapeutin vastaanotolle, missä mietitään ja tutkitaan mikä mekanismi liitoskipuja aiheuttaa. Kun syy selviää, voidaan sinun harjoitteluohjelma muokata sen mukaan että vanha vamma tulee huomioitua treeneissä ja ohjeissa.

 

liitoskivut häiritsee arkea

Onko kivut pelkästään kehon reaktio, vai voiko kipukokemus olla jotain muuta?

Tukivyö

Liitoskipuihin kannattaa kokeilla lantion ympärille puettavaa tukivyötä. Netissä on todella paljon erilaisia ja eri mallisia vöitä tarjolla, ja joissain lastentarvikkeita myyvissä liikkeissä on myös tukivöitä myynnissä. Niitä voi käydä tutkimassa ja sovittamassa. Kotikaupungin apuvälineyksikössä on myös tukivöitä. Tukivöiden valikoima vaihtelee eri yksiköiden välillä, joten kannattaa olla yhteydessä apuvälineyksikköön ja kysyä onko mitään sinun tilanteeseen sopivaa tukivyötä tarjolla.  

Olen kirjoittanut blogi-tekstin raskauden aikaisista tukivöistä. Lue kirjoitus, niin saat vinkkejä hyvän vyön valintaan ja käyttöön. 

Synnytyksen jälkeen

Yleensä liitoskivut helpottaa huomattavasti kun lapsi on syntynyt, ja askel tuntuu heti paljon helpommalta. Lieviä tuntemuksia voi olla vielä kuukausien ajan synnytyksestä, mutta liitoskipujen pitäisi koko ajan vähentyä. Synnytyksen jälkeen voi alkaa liikkumaan sen mukaan mitä liitoskivut sallii. Kävelylenkin tulisi olla sellainen, että vielä viimeiset askeleet ennen kotiovea tuntuu hyvältä ja jalka liikkuu luonnollisesti eteen päin. Lisäksi samat harjoitteet kuin mitä olet tehnyt raskauden aikana liitoskipujen helpottamiseksi, saa jatkua vielä raskauden jälkeen. Niitä voidaan päivittää ja muokata haastavammiksi sinun palautumisen edetessä. 

Millaisia ajatuksia tämä sinussa herättää? Tarvitsetko apua liitoskipujen kanssa?

Tilaa opas

Helpota liitoskipuja

Tilaa ilmainen opas, ja saat neljä helppoa harjoitetta joiden avulla saat helpotusta liitoskipuihin.

Vatsalihasten erkauma

Erkauma mietityttää monia äitejä jo raskauden aikana, mutta varsinkin synnytyksen jälkeen. Tässä sinulle ajantasaista tietoa erkaumasta.

Tilaa uutiskirje

Haluan antaa sinulle lisää tietoa kehon tavallisimmista vaivoista, niiden omahoito-ohjeista ja kerron lisää kehon monimuotoisesta toiminnasta. 

Liity postituslistalle, ja lähetän sinulle sähköpostia noin kerran kuussa.

Scroll to Top