Fysioterapiaa naisille.

Onko naiset jotenkin erilaisia kuin miehet? 

Kyllä ja ei. 

Mies tai nainen, tai yhdistelmä molempia, meillä kaikilla on tuki- ja liikuntaelimistö joka toimii samoin perusperiaattein. Ihmisen anatomia, poislukien lantion sisäinen alue, on kaikilla kutakuinkin sama ja biomekaniikka noudattaa tiettyjä lainalaisuuksia. Joten tästä suunnasta katsottuna naiset ja miehet ovat samanlaisia.

Mutta kuitenkin jotain on toisin.

Suurin osa naisista tulee elämänsä aikana raskaaksi ja synnyttää yhden tai useamman lapsen. Raskaus on naisen elämässä valtavan suuri mullistus joka muuttaa kehon mittasuhteita sellaisella nopeudella, ettei nainen välttämättä pysy muutoksessa mukana. Muuttunut asento voi aiheuttaa selkäkipuja, hormonaaliset muutokset liitoskipuja, kävely muuttuu vaappuvaksi, hengittäminen on hankalaa, joka paikkaan sattuu. Onneksi monelle raskaus on helppoa aikaa ja vasta loppuvaiheessa huomaa olonsa hankalammaksi, mutta kaikki ei ole yhtä onnellisessa asemassa. Muodonmuutos, ja muuttuneen kehon hallinta ovat niin isoja kokonaisuuksia, että ammattilaisen apu voi olla tarpeen. 

Synnytyksen jälkeen tapahtuu toinen muodonmuutos. Vauva on maailmassa, mutta keskivartalossa onkin tyhjä pussi. Tai siltä se ainakin aluksi tuntuu. Mitä ihmettä tällä löysälle keskivartalolle pitäisi tehdä ja saako siitä enään palautettua entiselleen? Vauvan synnyttyä vartalo ei ymmärrä palautua samaan asentoon mikä oli ennen raskautta, vaan “raskausasento” jää päälle ja siitä on vaikea päästä pois. Joskus keskivartaloa on niin vaikea hahmottaa ettei äiti edes ymmärrä tai huomaa mihin suuntaan vartaloa pitäisi liikuttaa palatakseen suoraan asentoon. Onneksi nämä kehon hahmottamiseen liittyvät haasteet ovat sellaisia että niitä pystyy harjoittelemaan ja kuntoutumaan takaisin entiselleen.

Naisten ja miesten väliset erot ovat lopulta hyvin pienet, mutta kaksi suurta muodonmuutosta alle vuoden aikana ovat naiselle isoja haasteita. Tämä on yksi syy miksi naisille on äitiysfysioterapiaa.

Äitiysfysioterapian tarpeellisuudelle on monia muitakin syitä. 

Scroll to Top