Polvikipu

Polvikipu

Polvikipua on monenlaista ja monesta eri syystä johtuvaa. Nivelen kulumaa, kierukan repeämää, polvilumpion sijoiltaanmenoa ja eri tukikudosten venymistä tai repeämää. Kaikissa näissä on kyse tarkasti määritettävissä olevasta kudoksen muutoksesta.  

Näiden lisäksi polvi voi kipeytyä ilman selvää syytä.

On tutkittu että jopa 50% polvikipuisista kokee ahdistusta ja 20% masennusta. Nämä luvut on mielestäni todella suuria! Polven toiminta ja kestävyys aiheuttaa huolta, sillä jalat on kokonaisuudessaan todella tärkeät kehon osat liikkumisessa ja itsenäisen elämän säilyttämisessä.

Miten polvikipu vaikuttaa arkeen ja elämään?

Kävellessä jalan päällä oleva kuormitus on 1-2 kertaa kehon painon verran. Hölkätessä 2-3 kertaa kehon painon, ja jos harrastat pituushyppyä, tai loikkaat metsäretkellä puron yli, alastulovaiheessa kuormitus kasvaa kymmenkertaiseksi. 

Jotta loikkaaminen, tai mikä tahansa muu arjessasi tapahtuva asia onnistuisi ilman epäilystä, eri osa-alueiden on toimittava saumattomasti yhteen: kehon osien ja sinun luottamuksen omaan kehoon. 

Polvi muodostuu

Koko alaraaja (tai koko ihminen) on kuin monimutkainen verkosto toisiinsa kiinnitettyjä rattaita, missä yhden rattaan kääntäminen vaikuttaa seuraavaan ja seuraavaan. Ketjureaktio on väistämätön. Tästä syystä polven ongelmia mietittäessä katse tulee suunnata vähintäänkin koko alaraajaan pelkän polven sijasta. Jos polvi kuormittuu epätasaisesti, kuormituksen muutosta on muuallakin. 

Polvi on hyvin harvoin yksin syyllinen kipuihin, vaan haasteita löytyy myös lantiolta tai nilkasta.

Polvi muodostuu reisiluusta, joka on toisessa päässä osa lonkkaniveltä,  ja sääriluusta, joka on ylemmän nilkkanivelen katto ja vaikuttaa koko jalkaterän liikkeisiin. Tähän lisätään vielä polvilumpio, joka on liikkeestä riippuen joko reisi- tai sääriluun päällä, tai osittain molempien.

Näiden lisäksi polvea ympäröi, ja sen sisällä on erilaisia nivelsiteitä, jänteisiä tukikudoksia ja iskunvaimentimia.

Polven toiminta

Polvinivelen liike on paljon monimuotoisempi kokonaisuus kuin sarananivelen ojennus ja koukistus. Siinä tapahtuu hyvin minimaalista sivutaivutusta ja kiertoliikkeitä eri suuntiin riippuen siitä mihin suuntaan alaraaja liikkuu. Lisäksi reisi- ja sääriluun nivelpinnat liukuvat eteen ja taakse toisiinsa nähden. Polven liikkeet on aina kaikkien näiden liikkeiden yhdistelmiä. 

polvikipu

Kaikki nämä liikkeet ovat merkityksellisiä koko alaraajan hyvinvoinnin kannalta. 

Joissain tilanteissa polven tulee olla jämäkkä ja pysyä tiukasti paikallaan, ja joissain tilanteissa sen tulee joustaa pehmeästi ja vähentää koko kehoon kohdistuvaa tärähdystä. Polven, ja koko alaraajan tulee reagoida tarkoituksen mukaisesti silloin kun ylävartalossa tapahtuu jotain odottamatonta. 

Miten hoidan?

Polven monimuotoisen liikkeen takia sitä tulisi treenata  kaikissa niissä minimaalisissa liikkeissä mitä polvessa luonnostaan tapahtuu silloinkin kun polven rakenteet ovat muuttuneet. Liikkuminen erilaisissa maastoissa ja ympäristöissä on jo hyvä lähtökohta monimuotoisen liikkeen kannalta. 

Polven toimintaan vaikuttavat lihakset ei ole suoraan polven päällä, vaan ne ovat reiden alueella, lantiolla, sääressä ja pohkeessa. Lihasten voima, ja erityisesti lihasten päissä olevien jänteiden kuormituksen siedolla on merkittävä rooli polven toiminnassa. 

Tämä on tietyllä tavalla helpottavaa, sillä vaikuttaakseen polven toimintaan katse suunnataankin polven naapuriin.

Tilaa uutiskirje

Haluan antaa sinulle lisää tietoa kehon tavallisimmista vaivoista, niiden omahoito-ohjeista ja kerron lisää kehon monimuotoisesta toiminnasta. 

Liity postituslistalle, ja lähetän sinulle sähköpostia noin kerran kuussa.

Scroll to Top