Tuki- ja liikuntaelimistö

Hyvinvointia koko keholle

Tuki- ja liikuntaelimistö

Ihminen rakentuu luista, lihaksista, jänteistä ja erilaisista tukikudoksista, hermoista, verenkiertoelimistöstä jne. Tuki- ja liikuntaelimistön (TULE) vaivoista puhutaan silloin kun ihmisellä on vaikeuksia liikuttaa kehoaan tarkoituksen mukaisesti työssä tai arjessa vaikkapa kivun tai nivelen/kehon osan jäykkyyden takia.

Selkä

Lähes kaikilla aikuisilla on elämäsnä aikana joskus selkä kipeä. Alaselän kipu, koko selän kipu tai iskias ongelmat ovat melko yleisiä vaivoja, ja useimmiten ne ovat täysin vaarattomia. Oireet voivat tuntua tarkkana pisteenä selässä, laajempana alueena tai säteilykipuna pakaran, reiden tai jopa säären ja varpaiden alueella.

Epämukavuuden hetkellä olo voi olla todella tukala, ja työn ja arjen haasteet tuntuvat liian suurilta. Sairauspoissaolojen kärkisijoilla onkin selkäperäiset ongelmat.  Kokonaisuuteen vaikuttaa myös mm. unen laatu, psyykkiset tekijät, uskomukset ja opittu kipukäyttäytyminen, sekä perussairaudet. Myös aiemmat kohtaamiset terveydenhuollon ammattilaisen kanssa on voinut luoda ajatuksen siitä, että selkä on rikki, kulunut tai vinossa, joka ylläpitää alitajuista ajatusta oman selän huonoudesta. 

Kaikkien selkävaivojen kanssa ei tarvitse ensimmäisenä mennä lääkärin vastaanotolle. Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärissä käyntiä, ja ilman lääkärin lähetettä. Lääkärin kirjoittamalla lähetteellä (tutkimus- ja hoitomääräys fysioterapiaan) on mahdollista saada Kelan korvausta vastaanottohinnoista. Tällä hetkellä tunnin ajasta korvaus on 8€.

Fysioterapiaan voi tulla, jos

  • oire on alkanut hiljalleen, tai jonkun arkisen liikkeen yhteydessä (esim. hampaiden pesu, kiertoliike, nostaminen)
  • et ole satuttanut selkääsi kaatuessa tai onnettomuudessa
  • sinulla ei ole kuumetta
  • pystyt pidättämään pissaa ja ulostetta normaalisti
  • selkäkipuun ei liity toisen jalan tai molempien heikkoutta
  • painosi on pysynyt viime aikoina samana (ei selittämätöntä painon muutosta)

Iskias

Usein ensimmäinen ajatus alaraajaan säteilevän selkäkivun kanssa on että tämä on varmaankin välilevyn pullistuma. Onneksi näin ei läheskään aina ole, vaikka oireet saattavat olla todella sietämättömiä. Iskiashermo kulkee isojen ja voimakkaiden rakenteiden välissä, jotka kiristyessään voivat yhtälailla aiheuttaa voimakkaita tuntemuksia. 

Kansankielessä iskias vaivat ovat melko laaja käsite, ja iskias oireiksi ajatellaan kuuluvan kaikki pakaraan ja alaraajaan säteilivät kivut. Lähes aina selkävaiva aiheuttaa jotain tuntemuksia pakarassa tai alaraajassa, mutta hyvin usein kyseessä on jonkin muun kuin ensisijaisesti hermokudoksen aiheuttama ongelma. Kyseessä voi olla lihaksen kireys, fascian kireys tai jonkin muun pehmytkudoksen aiheuttama kiristyksen tunne. 

Haastattelu

Huolellinen haastattelu on tärkein osa alkutilanteen kartoitusta. Siitä saatu tieto lähes aina paljastaa oireiden aiheuttajan. 

Tutkiminen

Tutkimisen tarkoituksena on vahvistaa haastattelun aikana herännyt epäilys. Haastattelun ja tutkimisen yhteistuloksena muodostuu käsitys siitä mihin asioihin tulisi ensimmäisenä kiinnittää huomiota.

Tavotteiden asettelu

Mikä on sinulle hyvä toimintakyky, ja millaisia asioita haluat tehdä arjessasi? 

Keinot

Tavoitteen saavuttamiseksi valitaan sellaisia keinoja, joita sinä pystyt toteuttamaan arjessasi. Nousujohteinen harjoittelu ja tietoinen toiminnan muuttaminen ovat avainasemassa tavoitteen saavuttamisessa.

Vieritä ylös