Vatsalihasten erkauma

Vatsalihasten erkauma

Vatsalihasten erkauma (Diastasis rectus abdominis) on luonnollinen osa raskautta, eikä sitä tarvitse yrittää estää mitenkään. Viimeisen kolmanneksen aikana vauva kasvaa nopeasti, ja tarvitsee enemmän tilaa. Vatsalihasten välissä oleva jännesauma on ainoa kohta kehossa, mikä on mahdollista “avata” vauvan kasvua varten.

Synnytyksen jälkeen ensimmäisen kahden kuukauden aikana kehon venyneet kohdat kutistuvat todella nopeasti, ja lähes kaikilla vatsalihasten erkauma palautuu itsestään. Kutistumista tapahtuu vielä tämän jälkeenkin, mutta hitaammassa tahdissa, aina jopa vuoteen asti. Joillakin vatsalihasten välinen jännesauma ei palaudu ennalleen, ja silloin näkyvimmät merkit ovat vatsalihasten väliin nouseva harjanne tai kuoppa.

Keskivartalon hallinta voi tuntua hankalalta ja arkisten asioiden tekeminen, kuten vauvan kantaminen tai tavaroiden nostaminen yhdellä kädellä muuttuu yllättäen raskaiksi tehtäviksi. 

Jos sinua mietityttää, missä kunnossa keskivartalosi on raskauden ja synnytyksen jälkeen, varaa aika fysioterapiaan ja tutkitaan tilanne. Lähes aina vatsalihasten erkauma on mahdollista kuntouttaa yksilöllisillä harjoitteluohjeilla. 

Vieritä ylös