Vatsalihasten erkauma

Vatsalihasten erkauma on valkoisen jännesauman, linea alban, venymistä.

Vatsalihasten erkauma (Diastasis rectus abdominis) on viimeisten vuosien aikana noussut ihmisten tietoisuuteen ahkeran uutisoinnin ansiosta. Hyvä niin, sillä kyseessä on merkittävä vartalon toimintaa haittaava ongelma. Voiman siirto vartalon osien välillä vaikeutuu huomattavasti, jos suorien vatsalihasten välinen jännesauma, linea alba, on haurastunut ja venyttynyt. Tämän lisäksi suorien vatsalihasten erkauma mm. muuttaa hengitystä ja suoliston toimintaa, ja voi aiheuttaa selkäkipuja.

Lähes aina raskauden aikana jännesauma venyy ja vatsalihakset erkaantuu jopa 15 cm toisistaan. Tämä on täysin normaalia ja näin kuuluukin tapahtua, sillä jännesauma on ainoa kohta vartalossa mikä pystytään avaamaan kasvavalle vauvalle. Synnytyksen jälkeen vatsalihakset palautuvatvat spontaanisti ensimmäisten kuukausien aikana. Joskus tarvitaan yksilöllistä ohjausta ja harjoittelua, jotta lihasten sijainti ja jännesauman toiminta palaavat ennalleen.

Vatsalihasten erkauma ei kuitenkaan ole vain raskaudesta johtuva ongelma, vaan sitä voi esiintyä esimerkiksi ylipainoisilla tai urheilijoilla, joiden laji vaatii voimakasta ponnistelua. Toisin sanoen kaikilla kenellä vatsaontelon paine nousee voimakkaasti syystä tai toisesta, ikään ja sukupuoleen katsomatta.