Miksi ensimmäinen aika äitiysfysioterapiassa on 75 minuuttia?

Tämä on minun henkilökohtainen valinta, eikä kaikki äitiysfysioterapeutit toimi samoin. Käytäntö on vain osoittanut että äitien kanssa menee ensimmäisellä kerralla enemmän aikaa. En tarkoita sitä että äideissä olisi jotain vikaa, tai äidit olisi muita hitaampia, vaan asiaa on enemmän. 

Jokaisen uuden asiakkaan kanssa, oli tulosyy mikä tahansa,  ensimmäisellä kerralla tehdään huolellinen alkuhaastattelu ja tilanteeseen sopivat tutkimukset. Asiakkaan haastattelussa on paljon asioita mitä täytyy kysyä kokonaiskuvan kartoittamiseksi ja potilasturvallisuuden takaamiseksi. Haastattelun aikana minun täytyy selvittää mm. miksi olet tullut fysioterapiaan, miten ongelmasi vaikuttaa arkeen ja harrastuksiin. Mitä perussairauksia sinulla on, oletko ollut leikkauksissa tai joutunut onnettomuuksiin. Miten olet yrittänyt hoitaa vaivaasi, ja oliko siitä mitään apua. Miten kuvailet kokemaasi kipua. Mitä odotuksia sinulla on tämän fysioterapian suhteen, ja mitä haluat saavuttaa. Todellisuudessa kysymyslista on paljon pidempi.

Äitiysfysioterapia- asiakkaiden kanssa on myös olennaista tietää miten raskaus sujui, miten synnytys eteni, ja miten synnytyksestä palautuminen on alkanut. Haittaako liitoskivut arkeasi, millaisissa tilanteissa, ja toimiiko sinun lantionpohja mielestäsi normaalisti. Nämä asiat vaikuttavat suoraan siihen miten ja miksi koet vaivasi tänään niin kuin koet. 

Yleisin syy miksi tuore äiti tulee vastaanotolle on vatsalihasten erkauman tarkistus. Nimi vatsalihasten erkauma on hieman harhaanjohtava, sillä kyseessä on  vartalon toiminnan kannalta paljon laajempi kokonaisuus kuin vain vatsalihasten eriytyminen. Koko kehosta on äärimmäisen vaikea erottaa jotain tiettyä osa-aluetta muusta kehosta erilleen, ja tarkastella vain yhtä kohtaa unohtaen laajempi kokonaisuus. Yhden kohdan ongelma vaikuttaa joko suoraan tai välillisesti koko vartaloon, siksi erkauman tutkimisessa on tärkeää kiinnittää huomiota mm. lantionpohjan toimintaan tai toimimattomuuteen. Tämä on usein se hetki milloin tahtia täytyy hidastaa huomattavasti ja antaa äidille aikaa miettiä mitä tässä tapahtuu. Joskus äiti toteaa ettei ole koskaan tehnyt lantionpohjan harjoitteita, tai on saanut kirjalliset ohjeet mutta ei ole varma osaako tehdä oikein. Haasteensa lihasten tunnistamiseen ja aktivoimiseen tuo se, että äiti ei voi nähdä omaa lantionpohjaa harjoittelutilanteessa. 

Vastaanotolle tulee jonkin verran äitejä, jotka kertovat selkäkivun olevan suurin ongelma joko raskausaikana tai synnytyksen jälkeen. Myös heidän kanssaan lantionpohjan tutkiminen on tärkeä osa kokonaisuutta, sillä lantio ja selkä ovat kiinni toisissaan ja vaikuttavat suoraan toistensa hyvinvointiin.

Ilahduttavasti raskauden aikainen liikunta on alkanut mietityttämään monia. Kun tulevalla äidillä on päällimmäisenä ajatuksena raskausliikunta ja sen mahdollisuudet tai rajoitukset, täytyy jokaisen kanssa ensin selvittää tarkasti millaisia erityisvaatimuksia omassa harrastuksessa tai (kilpa)urheilulajissa on, miten asiakkaan vartalo tällä hetkellä toimii ja onko jo jotain muutoksia nähtävissä, minkä takia harjoittelun intensiteettiä tulisi keventää. 

Ensimmäinen kerta vastaanotolla on erittäin tärkeä kokonaiskuvan ymmärtämiseksi niin sinulle kuin minullekin. Pidemmän ajan puitteissa ehdimme perehtyä tilanteeseesi huolellisesti ja sinulla on riittävästi aikaa kysyä kaikki ne lukuisat kysymykset, jotka mieltäsi painaa. 

Nähdään!

Riikkka

Vieritä ylös