Tavoitteet

Olet varmasti joskus miettinyt elämää ja tulevaisuutta, ja tehnyt jonkin tavoitteen mihin haluat päästä. Ehkä se on ollut joku koulutus, ihmissuhteeseen liittyvä tavoite tai halu säästää rahaa uutta polkupyörää varten. 

Yhtälailla omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tavoitteellista; painonhallinta, riittävä unen saanti ja palautuminen, tulevat juoksukisat tai riittävä määrä kasviksia lautaselle. 

Myös fysioterapiassa mietitään asiakkaan kanssa tavoitetta, sillä toimintaa on helpompi rytmittää ja määritellä silloin kun on jokin päämäärä mihin fysioterapialla pyritään. 

Tavoitteen asettaminen

Pitkän aikavälin tavoite voi olla kolmen kuukauden, vuoden päässä tai kauempana, mutta edistyminen on helpompi aloittaa kun ensimmäinen välietappi on jo muutaman viikon päässä. 

Mieti mitä voit tehdä tänään ja tämän viikon aikana tavoitteesi eteen?

Tämä hetki

Matka tavoitetta kohti alkaa siitä että toteat tämän hetkisen tilan. Voimakkain mittari on sinun oma kokemus tästä hetkestä ja toimintakyvystä, miten itse koet arjen sujuvan ja mitä haittaa kipusi sinulle aiheuttaa. Oletko tyytyväinen vai haluatko jonkin asian muuttuvan?

Lisäksi fysioterapiassa saat tehdä erilaisia testejä ja mahdollisesti täyttää lomakkeita, millä nykytila pystytään jotenkin todentamaan mitattavilla arvoilla, ja mitkä voidaan toistaa myöhemmin uudelleen. Eri lomakkeet kartoittavat mm. kivun voimakkuutta ja ongelman aiheuttamaa haitta-astetta arjessasi. Eri testiliikkeillä mitataan nivelten liikelaajuuksia, eri lihasten voimantuottoa, kehon kykyä toimia yhtenäisenä kokonaisuutena, yksittäisen kudoksen toimintaa jne. 

Tulevaisuus

Tavoitteen tulee olla sellainen mikä saa sinut innostumaan tai kokemaan jotain sellaista tunnetta mikä on sinulle palkitseva. Pelkkä toteamus ilman riittävän voimakasta tunnetta ei sytytä, ja mielikuva omasta tavoitteesta on valju ja epämääräinen. 

Mitä ihan oikeasti haluat tehdä, jos sinulla ei olisi olkapääkipua? Haluatko pystyä osallistumaan höntsäporukan pesistreeneihin, ja heittää palloa takakentältä kotipesään asti? Ja kun olet heittänyt voimaa ja tarkkuutta vaativan heiton, oletko onnellinen että pystyt pelaamaan täysillä ja tyytyväinen omaan suoritukseen? 

Mitä se sinulle merkitsee ja miksi haluat saavuttaa tämän tavoitteen? Miksi se on sinulle tärkeää? 

Apua tarvitaan

Silloin kun omat voimavarat on syystä tai toisesta heikentynyt, näiden kysymysten miettiminen voi tuntua vaikealta ja työläältä. Eikä sinun niitä tarvitse niitä yksin miettiäkään. Joskus fysioterapiajkason alkaessa asiakkaalla ei ole mitään ajatusta siitä mikä hänen tavoite on. Asiakas on tullut fysioterapiaan koska lääkäri kirjoitti lähetteen, tai pääkipuja on ollut jo pitkään ja toistuvasti, ja olisi tosi kiva jos kipulääkkeitä ei tarvitsisi syödä jatkuvasti.

Tavoite saattaa kirkastua ensimmäisen käynnin jälkeen kotona, kun on hetken saanut omassa rauhassa miettiä asiaa. Tämä on tärkeä elementti koko fysioterapian onnistumisen ja siihen sitoutumisen kannalta, sillä asiakkaan oma tavoite luo perustan toiminnalle. 

Asiakkaan oma tavoite

Jokainen tavoite, mikä on asiakkaasta itsestään lähtöisin on tärkeä. Olipa tavoitteena jokin “pieni” tai “suuri” asia, kaikki ovat yhtä tärkeitä jos niillä on merkitystä asiakkaan elämässä. 

Ohjaako tieto vai halu meitä?

Me varmasti kaikki tiedämme mitä asioita täytyy arjessa tapahtua, jotta painonhallinta olisi mahdollista. Tai tiedämme että edellisen koulutuksen paperit ja muistiinpanot pitäisi kerrata, koska silloin asiat oppisi ja muistaisi paremmin. Tiedämme että päivän aikana tulisi liikkua riittävästi, ja mitä kaikkia näitä nyt onkaan. 

Mutta asian tietäminen ei ole sama asia kuin sen haluaminen ja tavoitteleminen. 

Kun mietit omaa tavoitettasi, haluatko ihan oikeasti saavuttaa sen? Tee tavoitteestasi mahdollisimman miellyttävä ja innostava.  Piirrä siitä kuva paperille, tai etsi netistä sopivia kuvia mitkä liittyvät tavoiteeseesi. Sulje silmäsi ja koe se hetki kun olet päässyt maaliin, kaikki tunteet, miten onnittelet itseäsi, mitä ympärilläsi tapahtuu silloin. Näe sellainen tulevaisuus mikä houkuttelee, mikä sytyttää ja mikä aiheuttaa kihelmöintiä mahanpohjassa. 

Tarvitsetko apua sun tavoitteen kanssa?

Tilaa uutiskirje

Haluan antaa sinulle lisää tietoa kehon tavallisimmista vaivoista, niiden omahoito-ohjeista ja kerron lisää kehon monimuotoisesta toiminnasta. 

Liity postituslistalle, ja lähetän sinulle sähköpostia noin kerran kuussa.

Vieritä ylös