Fysioterapiaa etäyhteydellä? Miten ihmeessä se voi toimia? Olet ehkä joskus käynyt fysioterapeutin vastaanotolla, ja mietit nyt miten sen saman toiminnan voi siirtää etäyhteyteen? Vastaanotolla tutkitaan huolellisesti, fyssari on sormineen asiakkaan ihossa kiinni ja analysoi millin tarkkoja pieniä liikkeen värähdyksiä. Eihän tällainen voi onnistua tietokoneen ruudulla!

On sanomattakin selvää että videoyhteyden välityksellä toteutettu fysioterapia ei ole täysin sama asia kuin vastaanotolla. Mutta oli ongelma mikä tahansa, huolellinen haastattelu on aina kaiken perusta, ja tähän tarvitaan vain kuuntelevat korvat. Sinä kerrot miltä vaivasi tuntuu, miten se haittaa arkeasi, mikä helpottaa ja mikä pahentaa oiretta. Milloin ja miten ongelma alkoi ja mitä kaikkea olet jo yrittänyt että ongelma katoaisi. Näillä tiedoilla saan jo paljon informaatiota siitä mistä suunnasta asiaa kannattaa lähteä purkamaan ja mitä asioita olisi hyvä tarkistaa. 

Asiakkaan tutkiminen vastaanotolla tapahtuu yleensä niin että fysioterapeutilla on kädet asiakkaan ihossa kiinni ja asiakas tekee jonkun testiliikkeen. Ihokontaktin kautta voin tuntea miten rakenteet liikkuu kehossasi. Suuri osa testeistä on kuitenkin sellaisia että liikettä katsomalla saan jo hyvän käsityksen siitä mitä kehossasi tapahtuu. Kosketuksen avulla informaatio on tietenkin tarkempaa.

Fysioterapia on suurelta osin uusien toimintatapojen opettamista, asiakkaan omien voimavarojen vahvistamista, selviytymiskeinojen pohtimista ongelman keskellä ja sopivan tasoisten harjoitteiden ohjaamista asiakkaan tilanteeseen sopien. Vaikka käsillä tapahtuva ohjaaminen on hyvä keino opettaa uusia liikkeitä ja kiinnittää huomio johonkin kohtaan, se ei kuitenkaan ole ainoa tapa päästä haluttuun lopputulokseen. Kaikissa tilanteissa hyvä sanallinen ohjeistus on tärkeä työväline, ja etäyhteyden välityksellä sanojen merkitys korostuu. 

Yksi suuri etu etäterapiassa on se että sinä ihan oikeasti teet harjoitteita omassa arkisessa harjoitteluympäristössä omilla välineillä, etkä minun vastaanotolla. Suuri etu on myös se, että ohjaan sinua herkemmin tunnustelemaan omaa kehoasi ja sen rakenteita, jolloin opit itse tunnistamaan miltä eri kohdat vartalossa tuntuu. Itsetutkiskelu on aina hyväksi 😉

Suuri osa tuki- ja liikuntaelinten vaivoista on sellaisia että niitä voidaan hoitaa etäterapialla, mutta esimerkiksi jotkut akuutit kiputilat olisi hyvä päästä aloittamaan lähikontaktilla. Jos mietit millä konstilla sinun vaivaasi kannattaisi kuntouttaa, ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä.

Nähdään!

Vieritä ylös